De keuringscommissie die beslist of een film geschikt is voor kinderen of niet, vindt zelf dat ze beter afgeschaft kan worden. Dat heeft professor Daniël Biltereyst, zelf lid van de commissie, gezegd in "Hautekiet" op Radio 1. Het programma stuurde Marie, een meisje van 13, probleemloos naar "Nymphomaniac" van Lars von Trier, een film met expliciete seksscènes die niet toegelaten is voor -16-jarigen. Bioscopen controleren dit echter niet altijd.

"De wet dateert van 1920", zegt Biltereyst. "Intussen is de sector veranderd. De wet is achterhaald omdat de keuring alleen nog van toepassing is op films in de bioscoop. De wet is niet van toepassing op films die te zien zijn op het internet en op televisie."

"Schaf het gewoon af, dat hebben veel collega's al gezegd", zegt Biltereyst. "Maar je moet niet in een vacuüm vallen. Je hebt het best een soort publiek-privé-initiatief waarbij de overheid nog altijd betrokken is, maar waarbij de sector zichzelf reguleert, zoals in Nederland en in Duitsland."

Myriam Dassonville van Kinepolis zegt dat er in zalen met KNT-films steekproeven zijn om de leeftijd van de bezoekers te controleren. "Marie is door de mazen van het net geglipt. Wij hebben daar een steek laten vallen. Voor de start van de film gebeurt het dat het personeel een kijkje neemt in de zaal en bij twijfel vraagt naar een identiteitsbewijs." Het ticket voor Marie was online gekocht en geprint aan een automaat van Kinepolis in Kortrijk. Het meisje kon gewoon doorlopen, ging de zaal in, maar stapte weer naar buiten bij de start van de film. 

Ook Kinepolis is het idee van zelfregulering genegen. "Je kan de dag van vandaag eenvoudigweg de verantwoordelijkheid op leeftijdscontrole niet enkel toeschuiven naar de bioscoopuitbater", vindt Dassonville. "Die moet gezamenlijk gedragen worden, door de audiovisuele sector, de overheid en de ouders."

Resolutie over hervorming filmkeuring

Midden december werd in het Vlaams Parlement al een resolutie goedgekeurd die de filmkeuring wil actualiseren. De resolutie, die werd ingediend door Jean-Jacques De Gucht en enkele andere Open VLD'ers, houdt in dat er een werkgroep zal worden opgericht die een "hedendaagse benadering" van het keuringssysteem uitwerkt. (vrt)